Eén van de meest omstreden evoluties omtrent financiële producten is de opmars van digitale munten zoals Bitcoin.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/09/bitcoin-terzake/

Van alle financiële producten zijn cryptocurrencies de meest volatiele en onstabiele. Deze digitale munten die ontstaan zijn door de technologie van de blockchain waar er via de transacties telkens blokjes worden toegevoegd aan de digitale ketting beloven wereldwijde kosteloze en vliegensvlugge betalingen met bewijs van betaling.

Dat zorgt ervoor dat de munt enorm gegeerd is.

https://www.foxbusiness.com/markets/elon-musk-explains-teslas-bitcoin-buy

Toch zijn er grote risico’s.

Eerst en vooral verbruiken deze munten enorm veel elektriciteit. Deze munten moeten versleuteld worden op verschillende computers en om nieuwe cryptocurrencies te ‘mijnen’ gebruiken computers enorme hoeveelheden rekenkracht die als gevolg daarvan veel stroom verbruiken. Het is dus geen ecologische vooruitgang.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/16/bitcoin-en-energieverbruik/

Daarnaast staat geen enkele overheid garant voor de waarde van deze munt. Geld wordt normaal gezien gereguleerd door de overheid om zo controle te houden over de economie. Zo kunnen verschillende staten die dezelfde munt hebben (denk maar aan de Economisch Monetaire Unie via de Europese Centrale Bank) de geldhoeveelheid in de gaten houden om zo de koopkracht, de rente, de inflatie en andere economische parameters te kunnen sturen. De verschillende digitale munten zijn niet gecontroleerd of gereguleerd zodat betaalplatformen van digitale munten zelf kunnen gaan lopen met uw persoonlijke digitale munten.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210311_93766803

Ook zijn deze digitale munten goed in het verbergen van financiële stromen die niet mogen ontdekt worden door overheden. Denk maar aan zwart geld, drugsgeld, gelden van georganiseerde misdaad en andere gelden waarvan eigenaars liever niet weten hebben dat overheden het weten. Als je iemand betaalt in een digitale munt heeft geen enkele overheid controle of zicht op deze betaling.

Persoonlijk wil ik in de toekomst als ondernemer genoeg waarde hechten aan effectieve toegevoegde waarde, vooral in de fysieke reële wereld. De digitale munten zijn misschien een terechte ‘fuck you’ naar de staat gericht tegen zijn grote macht maar de waarden die daartegenover in de plaats komen zijn absoluut niet beter.

Ik wil je daarom twee keer doen nadenken alvorens te investeren in digitale munten. Er zijn tal van andere projecten die een veel beter doel nastreven dan deze digitale munten. Bedankt voor uw aandacht!

https://www.winwinner.be/

Categories:

Tags:

Comments are closed