De wereldwijde verspreiding van het coronavirus toont aan dat we in een netwerkmaatschappij leven. Meer dan ooit wordt het duidelijk dat we in een VUCA wereld leven; Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous.

Volatile (vluchtig of vervliegend)

Algemene waarheden en grote theorieën of succesformules zijn minder en minder toepasbaar. Wat gisteren werkte als bedrijf kan morgen totaal achterhaald zijn. Prijzen fluctueren na een ramp. Covid 19 is een gezondheidsramp en vele prijzen zullen veranderen. Waarschijnlijk zullen de prijzen van ontsmettende alcohol, zeep en mondmaskers de lucht ingaan. Sommigen stellen de globalisatie in vraag. Moeten we zelf onze mondmaskers produceren zodat we niet afhankelijk zijn van China?

Uncertain (onzeker)

Wereldwijde veranderingen zorgen voor onzekerheden. Het valt moeilijk te voorspellen of je business zal overleven. De beste remedie is investeren in relevante informatie. Het verzamelen, interpreteren en delen van informatie met je team kan helpen om onzekerheden te counteren. Zo kan België een voorbeeld nemen aan Zuid-Korea om het Covid 19 virus te bezweren.

Complex (complex)

De wereld is complexer dan vroeger. Bepaalde technologische (r)evoluties zorgen ervoor dat je bedrijf snel moet veranderen. Enkele jaren terug was het ondenkbaar dat het populaire Blokker failliet zou gaan in zijn huidige vorm. De globalisering zorgt ervoor dat er gewerkt moet worden met andere grondstoffen, omgevingen, belastingen, culturele waarden en wetgeving. Wie deze complexe situatie snel kan doorgronden kan opportuniteiten zien in deze periode, anderen gaan ten onder.

Ambiguous (dubbelzinnig)

De relatie oorzaak en gevolg is minder duidelijk. Verschillende ontwikkelingen kunnen verschillende oorzaken hebben waarbij het moeilijker wordt om conclusies te trekken. ‘Fake news’ toont aan dat we over meer informatie kunnen beschikken maar dat we onze bronnen beter moeten controleren. Ziektes zoals virussen bleven tot voor de informatierevolutie en de globalisering ter plaatse. Nu is de wereld een dorp en komen we in aanraking met producten en ziektes waar we niet vertrouwd mee zijn.

Het Covid 19 virus toont aan dat de VUCA wereld een feit is.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.