Young Talent Lab

Ik werd via de Hogeschool West-Vlaanderen te Kortrijk op de hoogte gebracht van het ‘young talent lab’. Sedert vorige maand ben ik op 28-jarige leeftijd opnieuw begonnen met studeren. Ik startte de Bacheloropleiding Netwerkeconomie te Kortrijk aan de Howest. In onze opleiding werd ik op de hoogte gebracht van het ‘young talent lab’. De aankondiging van de dag werd enthousiast ingeleid en er werden ons reeds op de site interessante vragen voorgeschoteld.

Op de dag zelf kon ik via het openbaar vervoer vlot op mijn bestemming geraken; ik kom van Brugge en dat is wel even reizen. Werken op de trein met de laptop is een zegen om die tijd nuttig in te vullen.

Eens in Technopolis werd ik zeer vriendelijk onthaald door Mevrouw Jeurissen; een zeer charmante dame. Daar kon ik genieten van een lekkere sandwich en een drankje. Ondertussen praatte ik met twee mensen van Agfa Gevaert.

Samen met middelbare schoolstudenten, hogeschoolstudenten en universitairen ging ik aan tafel met een CEO van een bedrijf die actief is in de chemie.

Daar werden de Sustainable Development Goals voorgesteld door Ruben Van Gucht. Dit zijn zeventien doelen die opgesteld zijn door de Verenigde Naties om het klimaat te redden.  Ik zat aan tafel met Neldes Hovestad van Dow; een Nederlander. Dat was ideaal om het gesprek wat op gang te krijgen.

Er werden ons vier mogelijkse strategieën voorgeschoteld om die SDG’s te behalen. Via overheidsregels & taksen, het eigen gedrag aanpassen, de globale aanpak of innovatie & technologie. Daar bespraken we de voor-en nadelen van de voorgestelde strategieën.

Daarna kwam Van Gucht langs om ons te interviewen over de gekozen strategie. Uiteindelijk kozen wij voor een combinatie van twee strategieën; de globale innovatie. Ook werden in groep de goede voorbeelden, de kanalen en de topics besproken waarop de chemische sector zich kan beroepen om in contact te komen met jongeren.

Verder kwam Professor Geert Machiels het boek ‘Mensen & Moleculen’ voorstellen. Hij praatte in interview-vorm met De Gucht over het ontstaan van de chemie in België en het vele werk die het hem kostte om het boek te schrijven. “ Fotosynthese is de belangrijkste chemische reactie en het simuleren hiervan zou de belangrijkste ontdekking zijn”. Dit belangrijke citaat onthoud ik van Machiels.

Daarna mochten we individueel noteren op een post-it (een Belgische uitvinding) wat we de belangrijkste uitvinding vinden  om de SDG’s te bewerkstelligen.

Afsluitend werd er een enquête afgelegd. Daarin werd gepolst of we al dan niet geïnteresseerd zijn om in de chemie aan de slag te gaan en wat we belangrijk vinden in de job.

Tot slot gingen we samen op de foto met de SDG’s in blokvorm en kregen we naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van Essenscia een gesigneerde versie mee van het boek ‘Mensen & Moleculen’.

Aangezien ikzelf niet zo veel ken van chemie ging er toch wel een nieuwe, boeiende wereld voor me open waar ik tot de vaststelling kwam dat chemie tenslotte alles is. Het boek is trouwens een echte aanrader. Ik las er reeds in terug op weg naar Brugge. Een afsluiter van een geestverruimende dag.

Afbeeldingsresultaat voor young talent lab